Kunstexpositie

Kunstexpositie

In d’n Dippo is elk kwartaal een expositie te vinden van een lokale kunstenaar. Gedurende de maanden oktober, november en december is de creativiteit van kinderen te bewonderen. Kinderen van basisschool Talander (vrijeschoolonderwijs Sittard-Geleen) is ‘hofleverancier’ voor deze expositie, maar ook het werk van Schimmertse kinderen en kinderen die veel in de praktijk komen, is te bewonderen.

Het vrijeschoolonderwijs op basisschool Talander biedt kinderen de mogelijkheid om naast hun cognitieve vermogens ook andere kwaliteiten te ontwikkelen. Kunstvakken zoals schilderen, vormtekenen en handenarbeid zijn een vast onderdeel in het lesrooster op Talander. In alle klassen wordt er wekelijks geschilderd. Ze schilderen volgens de nat-in-nat techniek met nat papier en aquarelverf. Deze verf geeft heldere kleuren en door het water vloeit de verf uit en laten de kleuren zich mooi mengen, zo wordt het schilderen een levendig proces.
In de lagere klassen wordt nog puur vanuit de kleur geschilderd en speelt het beleven van de kleur een grote rol. Ze spreken dan over de kwaliteit van de kleuren (bijvoorbeeld het warme geel van de zon). Vanuit deze kleurvakken ontstaan de vormen. Vanaf klas 3, wanneer de blik van de kinderen meer naar buiten gericht wordt, komt die zichtbare wereld in het schilderwerk tevoorschijn. In de zesde klas is licht-duister een belangrijk thema en wordt er met sterkere contrasten gewerkt en worden ook andere technieken toegepast.

Tijdens de openingstijden kunt u alle werken bekijken. Ook wanneer u geen afspraak heeft, mag u ons gezondheidscentrum binnenlopen. De kunst in de hal, gangen en wachtkamers is voor iedereen toegankelijk.